klik-klak-kluk

u folo, i folo too

a reminder for me...

Allahu ma'i, Allahu naadhiri, Allahu syaahidi
Allah bersamaku, Allah melihatku, Allah menyaksikan aku.


"Hasbunallah wa ni'mal wakil"
(Cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung).

Pages

Instagram

Saturday, January 24, 2015

Meehoon sup chinese style

First time cuba masak menu ni . jadi memasak haruslah secara berjemaah.. sedap atau xsedap belakang kira. berani para suami kata xsedap...... haha. resepi di cilok dari blog kak elly. apappun.. resepi nih memang mudahsenang. lenkali boleh buat lagi.



bahan sup :

fishball
fishcake
(dlm erti kata lain.. bahan2 yongtaufu lah)
segenggam ikan bilis
minyak bijan
bawang putih (ku tambah halia...)

cara2 masak sup :

rebus ikan bilis dengan air (sampai ikan bilis nak hancur. lagi lama rebus lagi sedap..kata k. elly)
dalam kuali lain... tumis bawang putih dan halia. 
bila ikan bilis dah hancur, keluarkan ikan bilis. pastu buh bawang putih dan halia yang dah ditumis tadi.
tuang lebih kurang sesudu besar minyak bijan.
last sekali buhlah segala fishball, fishcake dll... masak sehingga bahan2 tu masak. 
dah siap. jangan lupa tutup api.

hmmm.. tuh jerla kot. yang lain2 boleh tengok kat gambar di atas. 



posted from Bloggeroid

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails